keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Rhubarb and oatmeal cake

Baking is something I enjoy


I´m glad to share this recepie of a great tasting cake.

Ingredients:

the cake
4 egg
2 ½ dl sugar
75g of melted butter
1 lemon, juice of it
½ dl water
4 dl wheat flour
2 tsp vanilla sugar
1½ tsp baking powder
7-8 dl bits of rhubarb

tosca ( oatmeal on the top)
5 dl oatmeal
150 g melted butter
1½ dl sugar
1 tbs wheat flour
2 tsp cinnamon



Whip the eggs and sugar into foam. Add the melted butter and lemon juice which is diluted with water. Next add the flour and baking powder and make it an even mixture. Pour the mixture into a greased cake-tin. Add the rhubarbs on the top and some sugar. Put the cake in the oven for 25 min, 175 degrees C.

In the mean time mix the ingredients for the top. Add the oatmeal and sugar into the melted butter, add also the remaining ingredients and stir well.

Take the cake out of the oven and spread the tosca on top and continue the baking in 200 degrees C for another 15-20 min.

Serve with vanilla custard or ice cream.


I enjoy making cheese, yummy

Homemade cheese

Things you will need when making cheese.

8 egg
3 liter whole milk
1 liter buttermilk or sourcream
1-2 tsp salt
(a pinch of sugar)
Butter muslin or fine cheesecloth
perforated skimmer
thermometer
cheesemould or strainer
saucepan 5 liters minimum

1. Put 3 liters whole milk into to saucepan. Bring the milk almost to the boil in a saucepan about, 80 degrees C, stirring continuously to prevent the milk from burning to the bottom.

    2. Break 8 eggs in a bowl and put the 1 liter of buttermilk or sourcream with the eggs.

    3. Beat the eggs slightly until the yolks and whites are blended, and mix with buttermilk. Add the salt and sugar. Pour the mixture into the hot milk in the saucepan. Now let the mixture heat up to 90 degrees, remember to stir. Do not let it boil.

    4. When it hits 90 switch off the stove and let the cheese mixture stay over the warm stove for about half an hour, until the curd and whey are separated.

    5. Cover a wooden/aluminium cheese mould or a strainer with a dampened cheesecloth. Place the curds with a skimmer onto the mould.


    6. Cover the curds with a cheesecloth and set a light weight on top of it ex. a small plate. (The heavier the weight the firmer the cheese.) Make sure you put something under the mould because it will be dropping whey in the fridge. Place the cheese in a cool place, let the whey drip overnight until the following day.

    Unmould the cheese to serve it.
    The excess whey can be used for bread or roll dough.



    ENJOY YOUR CHEESE!



    maanantai 29. heinäkuuta 2013

    Mustikka-vadelmapiirakka, nam



    Sain poimittua marjoja hyvin piirakkaan ja vadelmia saatiin jopa pakkaseen. Piirakasta tuli erittäin maukas ja se meni lähes kokonaan. Palaset höystettiin vaniljakastikeella, nam.

    Laitan ohjeen jos joku haluaa kokeilla, suht helppo.

    Mustikka-vadelmapiirakka


    200 g margariinia
    1,5 dl sokeria
    1 muna
    1 dl perunajauhoja
    3 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta          
    Täyte
    n. 3-4 dl mustikoita ja vadelmia (mulla suhde 1:3)
    ripaus sokeria
    3/4 dl perunajauhoja
    Valmista pohja. Vatkaa sokeri ja pehmeä margariini vaahdoksi. Lisää muna vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Sekoita nopeasti puukauhalla. Painele kauhan avulla 2/3 taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Lisää seokseen sokeria sen mukaan, ovatko mustikat/vadelmat jo valmiiksi sokeroituja. Sekoita joukkoon perunajauhot, jotka kiinteyttävät seoksen. Kaada täyte pohjan päälle. Tiputtele lopuksi täytteen päälle loput murotaikinasta pieninä nokareina. Paista 200-asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia.

    Kädet vaatii tekemistä


    Kesälomasta reilut puolet mennyt ja nyt alkaa tuntua siltä että pitäisi tehdä jotain. Siispä lähden mustikoita ja vadelmia poimimaan, jospas sais piirakan tai kakun leivottua kun huomenna vietetään synttäreitä. :)

    Kesäloma alkoi kamera kädessä, on tullu otettua hyviä ja huonoja kuvia sekä opeteltu kameran käyttöä.







    Vadelmia löytyi mukavasti :), mustikoita sen verran että piirakan saa tehtyä.