Munajuusto
3 l täysmaitoa
8 kananmunaa
3 prk kermaviiliä
1-3 tls suolaa
ripaus sokeria
Kuumenna maito vähintään 80 asteiseksi, muista sekoittaa koko ajan ettei maito pala pohjaan. Sekoita sillä aikaa kananmunat ja kermaviilit kulhossa tasaiseksi seokseksi, lisää sinne suola ja sokeri.
Lisää seos kuumaan maidon joukkoon ja kuumenna nyt koko seos 90 asteeseen. Älä anna kiehua!
Ota kattila pois levyltä ja anna rauhassa muodostaa juusto.
Vuoraa siivilä tai juustomuotti sideharsolla ja lusikoi tämän jälkeen juustoseosta kattilasta muottiin. Anna valua yön yli jääkaapissa, laita päälle pieni paino esim. lautanen niin juustosta tulee vähän kiinteämpi.
Kauraiset jyväsämpylät
noin 20 kpl
½ l vettä tai maitoa
50 g hiivaa
5 dl Kaurahiutaleita
½ rkl suolaa
½ dl siirappia
n.7 dl Täysjyvävehnäjauhoja/siemeniä yms.
50 g sulaa voita tai margariinia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen n. 35-40 astetta. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 min (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii ja on turvonnut, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Taikina jää vähän tahmeaksi, eli älä lisää jauhoja.
Leivo taikina heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa n. 10-20min. Voitele joko munalla, maidolla tai vedellä. Pinnalle voit ripotella seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä tai mikä sinulle maistuu. Paista 225- asteessa 10-12 min. Parhaimmillaan uunituoreina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti